سوالات متداول راجع به تلفن همراهسوالات متداول راجع به تلفن همراه

خطرات زیان بار احتمالی تلفن های همراه و ایستگاه های پایه چه هستند؟


خطرات زیان بار احتمالی تلفن های همراه و آنتن های آنها چه هستند؟

جواب: این سوال دارای اهمیت بسیار زیادی برای سازمان بهداشت جهانی (WHO) می باشد. با توجه به تعداد بسیار زیاد افرادی که از تلفن همراه استفاده می کنند، حتی افزایش بسیار کم موارد اثرات زیان بار بر سلامت افراد می تواند منجر به استنباط هایی در زمینه امواج در بین مردم گردد. چون پرتوگیری در معرض میدان های الکترومغناطیسی فرکانس رادیویی تلفن های همراه معمولا 100 بار بیشتر از پرتوگیری از آنتن های تلفن همراه (ایستگاه های پایه) و احتمالا بیشتر از هر اثر زیان باری مربوط به تلفن های بی سیم می باشد، مطالعات بیشتر بر روی اثرات زیان بار احتمالی پرتوهای تلفن همراه متمرکز شده اند.

تحقیقات بر روی زمینه های زیر تمرکز کرده اند:

- سرطان

- سایر اثرات زیان بار برای سلامت

- تداخل الکترومغناطیسی

- حوادث رانندگی

سرطان

بر پایه شواهد علمی همگیر شناسی مربوط به ارتباط بین پرتوگیری فرکانس رادیویی انسان ناشی از تلفن های بی سیم و سرطان های سر (غده مغزی و تورم عصب شنوایی)، میدان های الکترومغناطیسی فرکانس رادیویی توسط انجمن بین المللی تحقیقات سرطان به عنوان احتمالا سرطان زا برای انسان رده بندی شده اند (گروه 2B). مطالعات تا به امروز ثابت نکرده که پرتوگیری محیطی در معرض میدان های فرکانس رادیویی ناشی از ایستگاه های پایه، خطر ابتلا به سرطان یا هر بیماری دیگر را افزایش می دهد.  

سایر اثرات زیان بار برای سلامت

دانشمندان اثرات زیان بار دیگری برای سلامت را در اثر استفاده از تلفن های همراه گزارش کرده اند، همانند تغییر در فعالیت مغز، زمان های واکنش و الگوهای خواب. این اثرات کوچک هستند و تاثیر زیان بار آشکاری بر سلامتی ندارند. مطالعات بیشتری برای تائید این یافته ها در حال انجام است.

تداخل الکترومغناطیسی

وقتی که تلفن همراه در مجاورت برخی از دستگاه های پزشکی (شامل ضربان سازهای قلب، دیفیبریلاتورهای قابل کاشت و برخی از سمعک ها) قرار می گیرد، این امکان وجود دارد که در عملکرد این دستگاه ها تداخل ایجاد کند. خطر در رابطه با تلفن های 3G و دستگاه های جدیدتر کمتر است. همچنین امکان تداخل امواج تلفن همراه با دستگاه های الکترونیکی در هواپیما وجود دارد. برخی از کشورها برای کنترل استفاده از تلفن همراه در هواپیما در طول پرواز، سیستم هایی را برای کنترل توان خروجی موبایل بکار می گیرند.

حوادث رانندگی

تحقیقات افزایش خطر حوادث رانندگی در حین استفاده از تلفن همراه را نشان می دهد. صحبت کردن با تلفن همراه (چه در دست فرد و چه با استفاده از هندزفری) در حین رانندگی به دلیل حواس پرتی بعضا 3 تا 4 برابر احتمال تصادف را افزایش می دهد.

نتیجه گیری

در حالیکه افزایش احتمال ابتلا به تومور مغزی در اثر استفاده از تلفن همراه اثبات نشده است، رشد میزان استفاده از تلفن همراه و عدم وجود اطلاعات در رابطه با استفاده از تلفن همراه در دوره های زمانی بیشتر از 15 سال ضرورت تحقیقات بیشتر راجع به استفاده از تلفن همراه و خطر ابتلا به سرطان را نشان می دهد. به طور خاص، با افزایش محبوبیت استفاده از تلفن همراه در بین قشر جوان و در نتیجه احتمال پرتوگیری همیشگی در طول زندگی شخص، سازمان بهداشت جهانی (WHO) مطالعات بیشتر بر روی این گروه انجام داده و در حال حاضر در حال ارزیابی اثرات میدان های فرکانس رادیویی (RF) بر روی سلامت افراد در تمامی گروه های سنی می باشد.

منبع- http://www.who.int/features/qa/30/en/

 

آیا تلفن های همراه امواج الکترومغناطیسی منتشر می کنند؟

بله. تلفن های همراه میدان های فرکانس رادیویی منتشر می کنند که اغلب به سیگنال های فرکانس رادیویی معروف هستند.

چه میزان امواج توسط تلفن همراه منتشر می شود؟

تلفن های همراه از فرستنده های کم توان (کمتر از 2 وات در حالت پیک) برای ارسال داده استفاده می کنند. تلفن های همراه طوری طراحی شده اند که به طور خودکار ارسال و دریافت داده را با کمترین توان ممکن برای حفظ یک ارتباط باکیفیت انجام می دهند. این ویژگی به کنترل توان تطبیقی معروف است.

کنترل توان تطبیقی چگونه عمل می کند؟

کنترل توان تطبیقی، فرآیند تنظیم میزان توان خروجی یک تلفن همراه برای تطبیق با تغییرات قدرت سیگنال دریافتی از ایستگاه پایه می باشد. این تغییرات قدرت سیگنال می تواند به دلیل تغییر در فاصله کاربر تلفن همراه از ایستگاه پایه و همچنین موانع موجود در اطراف کاربر همانند ساختمان ها، درختان، و سایر موانع ایجاد شود. هدف کنترل توان تطبیقی، تنظیم توان خروجی از تلفن همراه است، به طوری که توان متوسط دریافتی در ایستگاه پایه از هر کاربر تلفن همراه معمولا ثابت است. کنترل توان تطبیقی هم برای سیگنال تلفن همراه و هم برای ایستگاه پایه عمل می کند. تلفن همراه، قدرت سیگنال ایستگاه پایه را تحلیل می کند و این اطلاعات را برای ایستگاه پایه ارسال می کند و ایستگاه پایه یک سری دستورات کنترل توان را پایه گذاری کرده که برای افزایش یا کاهش پیوسته میزان توان خروجی تلفن همراه استفاده می شود. کاربر تلفن همراه حین تغییرات توان، متوجه هیچ تغییری در صدا و کیفیت سرویس در مدت مکالمه نخواهد شد.

آیا میدان های الکترومغناطیسی تلفن همراه تغییر می کنند؟

بله. شدت میدان الکترومغناطیسی تلفن همراه در حین استفاده تغییر می کند، چون آنها به گونه ای طراحی شده اند که از کمترین توان ممکن استفاده کنند و توان را به طور خودکار بسته به محیطی که در آن قرار دارند تغییر دهند. تلفن های همراه نوعا زیر حد ماکزیمم ممکن کار می کنند.

 حدود پرتوگیری استاندارد برای تلفن همراه چه هستند؟

میزان پرتوگیری فرکانس رادیویی ارتباط مستقیمی با توان خروجی واقعی تلفن همراه در حین مکالمه یا ارسال و دریافت داده دارد. در کاربری روزمره، معمولا توان خروجی تلفن همراه به دلیل کنترل توان تطبیقی بسیار کمتر از توان خروجی ماکزیمم می باشد. فاکتورهای بسیاری می تواند توان خروجی تلفن همراه و شدت پرتوگیری را تغییر دهند، من جمله مکان، نوع فناوری، جابجایی و نحوه استفاده از تلفن همراه.

شدت توان خروجی تلفن های همراه استفاده شده در مناطق روستایی به دلیل فاصله بیشتر از نزدیکترین ایستگاه پایه می تواند بالاتر از مناطق شهری باشد. چون ساختمان می تواند آنتن دهی تلفن همراه را ضعیف کند، توان متوسط درون یک ساختمان نیز می تواند بالاتر از محیط خارج باشد. امروزه از سیستم های تقویت آنتن دهی داخل ساختمان استفاده می شود که در این حالت، تلفن های همراه در کمترین توان ممکن کار می کنند.

توان نوعی یک تلفن همراه چقدر است؟

توان خروجی نوعی یک تلفن همراه با توجه به کنترل توان تطبیقی، بین 10 تا 100 میلی وات (mW) تغییر می کند. توجه کنید که در مناطق روستایی، توان نوعی می تواند بیشتر باشد. 

منابع:

1- توزیع توان خروجی ترمینال ها در یک شبکه ارتباط موبایل 3G

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bem.20710/abstract

2- تعیین توان خروجی تلفن همراه در یک مطالعه چند ملیتی: نتایج ارزیابی پرتوگیری

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19465409

چگونه می توان پرتوگیری از تلفن همراه را کم کرد؟

تلفن های همراه برای کارکرد خودکار در کمترین توان ممکن و در نتیجه مینیمم کردن پرتوگیری طراحی شده اند. هرچند اقداماتی توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) پیشنهاد شده است که اجرای آنها می تواند منجر به پرتوگیری کمتری نیز بشود.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) بیان می کند که:

"علاوه بر استفاده از "هندزفری" که تلفن همراه را از سر و بدن شما در حین مکالمات دور نگه می دارد، محدود کردن تعداد و مدت زمان تماس نیز می تواند باعث کاهش پرتوگیری گردد. استفاده از تلفن همراه در مکان هایی که آنتن دهی خوبی دارد نیز به دلیل استفاده تلفن همراه از توان کمتر برای برقراری ارتباط، پرتوگیری را کاهش خواهد داد."

منبع: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en

شکل 8: پرتوگیری شخصی ناشی از تلفن همراه

آیا قاب های محافظ تلفن همراه پرتوگیری را کم می کنند؟

خیر. تلفن های همراه به گونه ای طراحی شده اند که از کمترین توان ممکن برای ارتباط با نزدیکترین ایستگاه پایه استفاده کنند و توان را به طور خودکار بسته به محیطی که در آن قرار دارند تغییر دهند.

اگر محافظ یا چیز دیگری بر روی تلفن همراه قرار گیرد تا پرتوگیری آن را کاهش دهد، این محافظ بخشی از سیگنال رادیویی (یا آنتن دهی) را سد خواهد کرد و تلفن به طور خودکار توان را تنظیم می کند تا از دست رفتن سیگنال را جبران کرده باشد.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) می گوید:

"استفاده از تجهیزات موجود در بازار برای کاهش پرتوگیری میدان های فرکانس رادیویی، کارآمد تشخیص داده نشده است."

منبع: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en/

آیا تلفن های همراه در نزدیکی ایستگاه های پایه، امواج الکترومغناطیسی کمتری منتشر می کنند؟

بله. تلفن های همراه وقتی که آنتن دهی خوبی دارند، از کمترین توان ممکن استفاده می کنند. این اتفاق نوعا زمانی اتفاق می افتد که در نزدیکی ایستگاه پایه قرار داریم و تلفن همراه باید امواج را تنها تا فاصله بسیار کمی ارسال و دریافت کند.  

شبکه های تلفن همراه به طور خودکار توان تلفن همراه و ایستگاه پایه را برای برقراری ارتباط تنظیم می کنند. پس وقتی که تلفن های همراه نزدیک ایستگاه پایه هستند و آنتن دهی خوبی دارند، کمترین میدان الکترومغناطیسی را تولید می کنند.

آیا هنگامی که علامت آنتن موبایل در حالت پر باشد، امواج الکترومغناطیسی کمتری منتشر می شوند؟

بله. تلفن های همراه وقتی که آنتن دهی خوبی دارند، از کمترین توان ممکن استفاده می کنند.

آیا حین ارسال پیامک پرتوگیری کمتری نسبت به برقراری تماس وجود دارد؟

بله. یک پیامک متنی طی یک فرایند انتقال داده بسیار کوتاه ارسال می شود و به علاوه تلفن همراه هنگام ارسال پیامک دور از سر قرار می گیرد.

در رابطه با میزان پرتوگیری، سازمان بهداشت جهانی (WHO) می گوید:

"شخصی که در حین استفاده از تلفن همراه آن را در فاصله 30 تا 40 سانتی متری از بدن خود نگه می دارد-برای مثال هنگام ارسال پیامک، دسترسی به اینترنت و استفاده از "هندزفری"-پرتوگیری بسیار کمتری نسبت به شخصی دارد که گوشی را کنار سر خود نگه داشته است."

منبع: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en/

 

آیا وقتی که در حال صحبت با تلفن همراه خود در سیستم حمل و نقل پر سرعت هستیم، پرتوگیری بیشتری خواهیم داشت؟

اگر آنتن دهی تلفن همراه ضعیف تر باشد، انتقال امواج الکترومغناطیسی گوشی برای ارتباط با ایستگاه پایه شدت می یابد. برخی از قطارهای سریع السیر، اتوبوس ها و هواپیماها دارای آنتن های تقویت کننده موبایل هستند که پوشش شبکه مناسبی برای تلفن های همراه فراهم می کنند و بنابراین آنها در SAR کمتری کار می کنند. وقتی که سیستم حمل و نقل پرسرعت از منطقه پوشش مناسب شبکه بسیار دور باشد، توان گوشی و پرتوگیری در حین تماس افزایش خواهد یافت. 

آیا به علت اینکه در خودرو و یا منزل موانعی برای انتشار امواج وجود دارد، صحبت کردن با تلفن همراه در این مکان ها ایمن تر است؟

اگر آنتن دهی تلفن همراه درون منزل یا خودرو کمتر است، دستگاه تلفن توان خود را برای حفظ یک ارتباط باکیفیت بالا می برد. تلفن های همراه به طور پیوسته توان فرستنده خود را بسته به کیفیت آنتن دهی تغییر می دهند و طوری طراحی شده اند که در کمترین توان ممکن خود کار کنند.

تلفن های همراه برای تطابق با استانداردهای پرتوگیری انسان در بالاترین توان ممکن خود تست می شوند. تغییرات توان فرستنده بدین معنی نیست که وضعیت ایمنی تلفن همراه نیز در حال تغییر است.

یک آنتن خارجی خودرو می تواند برای تقویت آنتن دهی موبایل استفاده شود و میزان پرتوگیری درون خودرو را کاهش دهد.  

آیا کودکان نسبت به بزرگسالان آسیب پذیری بیشتری در معرض امواج الکترومغناطیسی دارند؟

این سوال بسیار مهم، موضوعی است که تحقیقات علمی در حال حاضر بر روی آن تمرکز کرده اند.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) می گوید که مطالعات بر روی اثرات زیان بار طولانی مدت در حال انجام است و تا به امروز هیچ رابطه علت و معلولی یا اثر منفی بر سلامت بر روی کودکان مشاهده نشده است.

کودکان عمدتا به دلیل مجاورت فیزیکی تلفن همراه در حین برقراری تماس و همچنین اندازه سر کوچکتر، می توانند میدان های الکترومغناطیسی بیشتری را جذب کنند.

تعدادی از مراکز سلامت، استفاده محدود کودکان از تلفن همراه را توصیه می کنند. کودکان می توانند با استفاده از هدست، هندزفری، بلندگوی گوشی یا پیامک، پرتوگیری کمتری را تجربه کنند.